Hoorzitting wegens plagiaat bij examencommissie: wat kun je verwachten?
Als student zit je natuurlijk niet te wachten op problemen. Dus als je opeens beschuldigd wordt van plagiaat, is dat best even schrikken. Plagiaat betekent dat je stukken tekst van iemand anders hebt gebruikt en hebt gedaan alsof ze van jou zijn. Dat kan van alles zijn: een online artikel, een boek of zelfs het essay van je oude studiegenoot. Het maakt niet uit of je het expres deed of per ongeluk; je kunt er flinke problemen door krijgen. In dit artikel leggen we uit wat er gaat gebeuren en hoe je je kunt voorbereiden op een gesprek met de examencommissie.
Alle antwoorden op veelgestelde vragen rondom plagiaat, plagiaatchecker, BSA, fraude én bronvermelding
De thema’s waar de Studentenadvocaat zich in specialiseert, bevinden zich soms in grijs gebied. Dit kan af en toe voor verwarring en onduidelijkheid zorgen. Want wat is plagiaat en fraude precies en hoe voorkom je zoiets, zodat je geen problemen krijgt met je onderwijsinstelling? Allemaal vragen die belangrijk zijn voor studenten. Hieronder geven we antwoorden op diverse veelgestelde vragen rondom plagiaat, de plagiaatchecker, bindend studieadvies (BSA), fraude en de bronvermelding in teksten.
Opgeroepen examencommissie door zelfplagiaat: wat nu?
Zelfplagiaat. Het klinkt misschien wat raar: hoe kun je nu jezelf beschuldigen van het stelen van je eigen woorden? Bovendien staat het raar om naar jezelf te verwijzen. Toch kan zelfplagiaat flinke problemen opleveren, je kunt zelfs worden opgeroepen door de examencommissie. In dit artikel leggen we uit wat zelfplagiaat is, waarom het belangrijk is en hoe je het kunt voorkomen.