De Studentenadvocaat helpt je bij een beschuldiging van fraude bij je examen

Beschuldigd van fraude?

De Studentenadvocaat helpt je verder.

 

Als je door de examencommissie van je hogeschool of universiteit wordt beschuldigd van fraude bij bijvoorbeeld een examen kan dit leiden tot ernstige sancties en fikse straffen. In het ergste geval kun je zelfs van school gestuurd worden.

Wat kan de Studentenadvocaat bij fraude voor je doen?

Als je in beroep wilt gaan tegen de beslissing van de examencommissie, helpt het je om sterk in je schoenen te staan. De Studentenadvocaat helpt je gedurende het proces richting een oplossing. Neem contact met ons op.

 

Wat is fraude bij een examen?

Fraude wordt gezien als een vorm van bedrog, denk bijvoorbeeld aan het afkijken bij een examen. Bij vermoedens van fraude bij een examen wordt de examencommissie op de hoogte gesteld door de docent die dit heeft opgemerkt en daarvan een verslag heeft opgesteld. Naar aanleiding van dit rapport krijg je de gelegenheid om te reageren. Hierna neemt de examencommissie een besluit over een eventuele sanctie. Hieronder staan nog enkele situaties beschreven die als fraude kunnen worden gezien.

 
 
Met de hulp van De Studentenadvocaat heb ik uitgelegd dat ik niet had gefraudeerd. Zo blij dat ik geen studievertraging heb!
— Dennis
 
 

Voorbeelden van situaties die als fraude gezien kunnen worden:

  • Wanneer je tijdens het examen in het bezit bent van hulpmiddelen waarvan het gebruik niet is toegestaan, zoals een voorgeprogrammeerde rekenmachine, een mobiele telefoon, boeken of een spiekbrief. 

  • Tijdens een examen afkijken of informatie uitwisselen met medestudenten.

  • Je tijdens een examen voordoen als iemand anders.

  • De antwoorden van het examen bij de hand hebben.

  • Het aanpassen van een examenonderdeel nadat het al is ingeleverd voor beoordeling. 

  • Digitale fraude, waarover de volgende paragraaf gaat.

 
 

Digitale fraude bij een examen

Sinds de invoering van het thuisonderwijs kun je steeds vaker een examen digitaal maken. Bijna alle (hoge)scholen en universiteiten maken gebruik van proctoring: online monitoring door schermdeling tijdens een digitaal examen. Met proctoring kan de docent onder meer bijhouden welke websites studenten bezoeken of bezocht hebben tijdens het examen. Als student word je gefilmd via de webcam en afgeluisterd via de microfoon in je laptop of computer. Wanneer je tijdens je digitale examen iets afwijkends doet, zoals het bezoeken van een website, krijgt de docent daar een melding van. De examencommissie kan de website vervolgens controleren om te oordelen of je daadwerkelijk gefraudeerd hebt. 

Deze manier van toetsing stelt scholen in staat om afkijken en overleg tussen studenten te beperken. Maar wanneer word je precies van fraude beschuldigd bij een digitaal examen? Digitaal is dit moeilijker vast te stellen dan bij een examen waarbij je fysiek aanwezig bent. Word je beschuldigd van fraude bij een digitaal examen en ben je het hier niet mee eens? Neem dan contact met ons op en ons team helpt je te reageren op deze beschuldiging van de examencommissie.

 
 

De (mogelijke) gevolgen bij fraude

Elke (hoge)school of universiteit gaat op zijn eigen manier om met de beschuldiging van fraude bij een examen. Op basis van de wet heeft de examencommissie bijvoorbeeld de bevoegdheid om als sanctie bij fraude bij een examen je toegang tot de examens voor maximaal één jaar te ontzeggen. Bij ernstige fraude kan de examencommissie het bestuur van jouw onderwijsinstelling zelfs adviseren om jouw inschrijving als student te beëindigen. Dit betekent dat je van school wordt gestuurd en je moet stoppen met je studie.

Wil je weten hoe je in beroep kunt gaan als je het niet eens bent met de beslissing? Lees dan hier welke stappen je moet nemen.

In beroep tegen fraude bij een examen

Tegen beslissingen van de examencommissie staat beroep open bij het College van Beroep voor de Examens (CBE). Het beroep richt zich voornamelijk tegen de vaststelling van de fraude zelf. Voor fraude, anders dan bij plagiaat, geldt dat het vaak een kwestie is van bewijs. Heeft iemand bijvoorbeeld gezien dat er is afgekeken? Is die getuige bereid om dit te verklaren? Zijn er spiekbriefjes aangetroffen waaruit fraude bij een examen blijkt? Je krijgt de gelegenheid om jouw kant van het verhaal te vertellen bij zowel de examencommissie als bij het CBE.

Wil je meer weten over het proces bij de examencommissie en hoe een hoorzitting verloopt? Lees dan hier wat je kunt verwachten tijdens een hoorzitting.

Leer alles over fraude op ons educatieve platform

Ben je op zoek naar meer informatie over fraude bij een examen, neem dan een kijkje op ons educatieve platform. Daar vind je alles netjes bij elkaar.