Hoeveel studiepunten nodig om over te gaan? Dit is wat elke student moet weten
Elk jaar worden studenten geconfronteerd met dezelfde prangende vraag: hoeveel studiepunten moet ik halen om over te gaan? Vooral wanneer de resultaten binnendruppelen en het einde van het studiejaar nadert, kan de druk flink toenemen. In dit artikel geven we je een uitgebreid en duidelijk antwoord op deze belangrijke vraag. Zo weet je precies waar je aan toe bent.
Bindend studieadvies 2025: dit moet elke student weten
Het bindend studieadvies (BSA) 2025, wat is dat nou precies en wat betekent het voor jou als student? De regels rond het BSA zijn niet altijd eenvoudig te begrijpen. Dat, terwijl ze een behoorlijk grote impact hebben op je studietraject. Om deze reden leggen wij je in dit artikel alles uit over dit hogeronderwijssysteem. Want wat houdt het bindend studieadvies 2025 eigenlijk in? Welke veranderingen staan er op de planning? En wat betekent dat voor jouw toekomstige studietraject?
Hoe werkt het bindend studieadvies (BSA) op de universiteit?
Als je eerstejaars student bent – zowel op een hogeschool als universiteit – krijg je aan het einde van je eerste studiejaar een bindend studieadvies (BSA). Dit is een advies van je onderwijsinstelling waarin staat of je volgens hen wel of niet geschikt bent om door te gaan met jouw opleiding. Maar hoe werkt het bindend studieadvies (BSA) precies op de universiteit in 2025?
BSA omlaag in 2025-2026: geldt dat ook voor jou?
Vanaf het schooljaar 2025-2026 gaat er mogelijk iets veranderen voor nieuwe studenten in het hoger onderwijs. Misschien heb je al gehoord over het bindend studieadvies (BSA) dat omlaag gaat. Op dit moment moeten eerstejaars vaak 45 studiepunten halen. Maar er ligt een voorstel om dit aantal te verlagen naar 30 punten. Wat betekent dit voor jou? En geldt het eigenlijk überhaupt wel voor jou? Lees snel verder.
Negatief BSA voorkomen? Schrijf je uit vóór 1 februari
Heb je moeite om je studiepunten te halen? Je bent niet de enige. Veel studenten halen in hun eerste jaar niet genoeg punten. Dit kan leiden tot een negatief Bindend Studieadvies (BSA). Een negatief BSA betekent dat je moet stoppen met je studie en je de komende jaren niet opnieuw voor dezelfde studie mag inschrijven. Dit kan je toekomstplannen flink in de war schoppen. Gelukkig kun je dit voorkomen door je vóór 1 februari uit te schrijven. Lees hier hoe het werkt en waar je rekening mee moet houden.
Wat te doen na een negatief BSA van een andere universiteit?
Aan het einde van je eerste studiejaar aan de universiteit krijg je een bindend studieadvies (BSA). Dit advies bepaalt of je je studie kunt voortzetten. Heb je niet genoeg studiepunten behaald, dan ontvang je meestal een negatief BSA en moet je stoppen met je opleiding. Maar wat als je toch wilt doorstuderen? In dit artikel verkennen we je mogelijkheden.