Gesprek met de examencommissie over plagiaat of fraude: wat staat je te wachten?
Plagiaat en fraude zijn termen die je als student liever niet hoort, zeker niet in combinatie met je eigen naam. Maar wat als je toch wordt uitgenodigd voor een gesprek met de examencommissie over deze zaken? Hoe verloopt zo'n gesprek en hoe bereid je je hierop voor?
Fraude vs. plagiaat: ken het verschil
Fraude en plagiaat worden vaak door elkaar gehaald, maar ze zijn niet hetzelfde. Onder fraude vallen alle vormen van bedrog, zoals spieken tijdens een examen. Plagiaat is daarentegen het presenteren van andermans werk als je eigen werk, zonder correcte bronvermelding. Het is dus cruciaal om altijd correct te citeren en op de hoogte te zijn van de regels van je onderwijsinstelling. Ontdek hier hoeveel plagiaat aanvaardbaar is.
Wat doet de examencommissie?
De examencommissie bewaakt de kwaliteit van de examens en bepaalt of een student geslaagd is. Bij vermoedens van plagiaat of fraude kan deze commissie sancties opleggen, variërend van:
Het ongeldig verklaren van cijfers
Het uitsluiten van tentamens
In ernstige gevallen, het verwijderen van een student van de opleiding.
Hoewel de beslissing van de examencommissie vaak bindend is, bestaan er mogelijkheden voor beroep. In dit artikel lees je meer over het in beroep gaan tegen je onderwijsinstelling.
Hoe werkt de plagiaatprocedure bij plagiaat of fraude?
Als een docent plagiaat constateert, meldt hij dit bij de examencommissie. De meeste onderwijsinstellingen gebruiken geavanceerde software zoals Ephorus of Turnitin voor het controleren van ingeleverde documenten.
Bij een verdenking van plagiaat word je meestal eerst benaderd door je docent. Daarna kan de zaak pas worden voorgelegd aan de examencommissie. Je wordt dan uitgenodigd voor een gesprek om jouw kant van het verhaal te belichten.
Daarnaast kun je een brief naar de examencommissie schrijven wanneer je tegen vragen of problemen aanloopt met betrekking tot plagiaat, fraude of een negatief bsa. Het is belangrijk om deze brief tijdig te versturen. Zo heeft de examencommissie voldoende gelegenheid om je situatie te beoordelen en een beslissing te nemen. Lees hier meer over het sturen van een brief naar de examencommissie.
Wat kun je verwachten tijdens een gesprek met de examencommissie over plagiaat?
Tijdens een gesprek met de examencommissie over plagiaat word je geconfronteerd met de specifieke beschuldigingen tegen je. Het is essentieel om te weten wat je kunt verwachten. De commissie zal gedetailleerde vragen stellen over je werk, de bronnen die je hebt gebruikt en je intenties. Door jezelf te wapenen met kennis en feiten, kun je effectief reageren en je standpunt verdedigen.
Lees ook: De gang van zaken tijdens een hoorzitting van de examencommissie bij fraude.
Gesprek met de examencommissie over plagiaat of fraude
Dit gesprek is je kans om opheldering te geven en eventuele misverstanden uit de weg te ruimen. Het is een formele aangelegenheid, dus het is belangrijk om je goed voor te bereiden:
Ken je rechten: Je hebt het recht om gehoord te worden en je mag je laten bijstaan door bijvoorbeeld De Studentenadvocaat.
Wees voorbereid: Neem alle relevante documenten mee en zorg dat je de regels kent.
Blijf eerlijk: Probeer niet je fouten te verbergen, maar leg uit hoe ze zijn ontstaan.
Hoe voer je een effectief gesprek met de examencommissie over plagiaat?
Een gesprek met de examencommissie over plagiaat is niet alleen een kans om jezelf te verdedigen, maar ook om te laten zien dat je bereid bent om van de situatie te leren en verantwoordelijkheid te nemen. Enkele strategieën zijn: het oefenen van je verklaring, het anticiperen op mogelijke vragen, het meenemen van bewijsmateriaal en het tonen van spijt waar nodig.
Lees ook: Opgeroepen examencommissie door zelfplagiaat: wat nu?
Mogelijke uitkomsten van het gesprek met de examencommissie over plagiaat of fraude
De uitkomst van het gesprek met de examencommissie over plagiaat is sterk afhankelijk van de ernst van de situatie, de omstandigheden eromheen en je eigen houding tijdens het gesprek. Hier zijn enkele mogelijke uitkomsten:
Waarschuwing: Dit is vaak het geval bij eerste overtredingen of kleine vergrijpen. Je krijgt een officiële waarschuwing, maar mag je studie voortzetten.
Herschrijven van het werk: Je krijgt de kans om je werk te corrigeren en opnieuw in te dienen, vaak met een begeleidingstraject om herhaling te voorkomen.
Ontvangen van een onvoldoende: Je werk wordt als onvoldoende beoordeeld en je moet het vak mogelijk opnieuw volgen.
Schorsing: Bij ernstige of herhaalde overtredingen kun je tijdelijk worden geschorst. Dit betekent dat je voor een bepaalde periode niet mag deelnemen aan onderwijsactiviteiten.
Stoppen met de opleiding: In zeer ernstige gevallen kan je toegang tot de opleiding volledig worden ontzegd.
Na het gesprek met de examencommissie over plagiaat?
Na het gesprek met de examencommissie over plagiaat is het belangrijk om te reflecteren op de ervaring, ongeacht de uitkomst. Als er sancties zijn opgelegd, is het zinvol om te begrijpen wat dit betekent voor je academische toekomst en welke stappen je vervolgens moet nemen. Als je overweegt in beroep te gaan, is het raadzaam om zo snel mogelijk juridisch advies in te winnen. Daarover lees je hieronder meer.
In beroep gaan tegen de examencommissie?
Als je het niet eens bent met de beslissing van de examencommissie, heb je het recht om in beroep te gaan bij het College van beroep voor de Examens (CBE). Dit is een formeel proces waarbij je de beslissing aanvecht. Dit zijn enkele stappen die je kunt overwegen:
Documenteer alles: Zorg ervoor dat je alle communicatie en documenten met betrekking tot de beschuldiging en de beslissing bewaart.
Zoek juridische hulp: Overweeg om juridische hulp in te schakelen, zoals die van De Studentenadvocaat. Wij kunnen je begeleiden in het proces en je kansen op een succesvol beroep vergroten.
Bereid je voor: Net als bij het initiële gesprek met de examencommissie over plagiaat, is voorbereiding belangrijk. Zorg ervoor dat je je argumenten duidelijk hebt en weet wat je wilt bereiken met het beroep.
Lees ook: Wat is het College van Beroep voor de Examens (CBE) en waartegen kun je in beroep gaan?
Voorkomen is beter dan genezen
Plagiaat kan serieuze gevolgen hebben voor je academische carrière. Wees daarom proactief:
Ken de regels: Elke onderwijsinstelling heeft zijn eigen regels en richtlijnen met betrekking tot plagiaat. Zorg ervoor dat je deze kent en begrijpt.
Gebruik plagiaatcontrole-software: Er zijn verschillende tools beschikbaar die je werk kunnen controleren op plagiaat voordat je het inlevert. Ontdek hier hoe je plagiaat kan opsporen met een plagiaatchecker!
Volg begeleidingsprogramma’s: Veel onderwijsinstellingen bieden begeleidingsprogramma’s aan over hoe je correct kunt citeren en plagiaat kunt voorkomen. Overweeg om hieraan deel te nemen.
Hulp nodig bij het gesprek met de examencommissie over plagiaat?
Het is niet gemakkelijk om geconfronteerd te worden met een beschuldiging van plagiaat. Maar je staat er niet alleen voor. De Studentenadvocaat is gespecialiseerd in het begeleiden van studenten in zulke situaties. Of je nu advies nodig hebt over hoe je je kunt voorbereiden op het gesprek, of juridische hulp zoekt voor het in beroep gaan. De Studentenadvocaat staat voor je klaar. Stuur ons vandaag nog een bericht.