Hoorzitting wegens plagiaat bij examencommissie: wat kun je verwachten?
Als student zit je natuurlijk niet te wachten op problemen. Dus als je opeens beschuldigd wordt van plagiaat, is dat best even schrikken. Plagiaat betekent dat je stukken tekst van iemand anders hebt gebruikt en hebt gedaan alsof ze van jou zijn. Dat kan van alles zijn: een online artikel, een boek of zelfs het essay van je oude studiegenoot. Het maakt niet uit of je het expres deed of per ongeluk; je kunt er flinke problemen door krijgen. In dit artikel leggen we uit wat er gaat gebeuren en hoe je je kunt voorbereiden op een gesprek met de examencommissie.
Opgeroepen examencommissie door zelfplagiaat: wat nu?
Zelfplagiaat. Het klinkt misschien wat raar: hoe kun je nu jezelf beschuldigen van het stelen van je eigen woorden? Bovendien staat het raar om naar jezelf te verwijzen. Toch kan zelfplagiaat flinke problemen opleveren, je kunt zelfs worden opgeroepen door de examencommissie. In dit artikel leggen we uit wat zelfplagiaat is, waarom het belangrijk is en hoe je het kunt voorkomen.
De gang van zaken tijdens een hoorzitting van de examencommissie bij fraude
Als student kun je je soms in een lastig parket bevinden als je beschuldigd wordt van fraude. Dit kan variëren van het hergebruiken van oude papers zonder de juiste bronvermelding tot het inleveren van werk dat door AI, zoals ChatGPT, is gemaakt, of het ongeoorloofd gebruiken van informatie tijdens een tentamen. Tools als Brightspace en Urkund zijn erop getraind om opvallende gelijkenissen op te sporen, en zo kan een docent aan de fraudebel trekken. We vertellen hier wat er gebeurt als zoiets jou overkomt en hoe je je kunt voorbereiden op een hoorzitting bij de examencommissie.