Gemini en plagiaat, dit moet je weten

Studente gebruikt Gemini voor studie, met risico op plagiaat
 
 

Gemini is de AI-tool van Google en kan in razendsnel tempo teksten en antwoorden produceren. Van onderzoeksvragen en essays tot zelfs hele scripties: binnen een paar klikken rolt er een perfect ogende tekst uit. Ideaal voor drukbezette studenten, zou je denken.

Maar waar trek je de grens? Mag je die Gemini-tekst zomaar copy-pasten en inleveren? Of loop je daarmee regelrecht een plagiaatvalkuil in? In dit artikel ontdek je de do’s en don’ts, zodat je precies weet hoe je Gemini verantwoord kunt inzetten.

 
 

Wat heeft Gemini met plagiaat te maken?

Gemini is Google’s antwoord op ChatGPT. Het systeem is getraind op enorme databestanden en genereert daarmee ‘nieuwe’ teksten, in plaats van bestaande teksten te kopiëren. Toch kun je alsnog in de problemen komen als je doet alsof de AI-output volledig jouw eigen werk is. Wil je weten hoe dit bij andere AI-tools werkt? Lees hier meer over plagiaat bij ChatGPT.

Waarom is het gebruik van Gemini zo gevoelig?

Gemini kan in een handomdraai teksten genereren die op het eerste oog vlekkeloos zijn, zonder dat je precies weet waar die informatie vandaan komt. In de academische wereld is dat tricky, want bronvermelding is juist zo belangrijk. Bovendien is het model niet onfeilbaar: als je de output klakkeloos overneemt, kun je achterhaalde of onjuiste informatie inleveren. Dat maakt je kwetsbaar voor beschuldigingen van plagiaat, omdat je niet kunt aantonen hoe jouw tekst precies tot stand is gekomen.

Wat is plagiaat en waarom is het zo’n probleem?

Plagiaat betekent dat je (delen van) andermans werk overneemt en presenteert alsof jij de auteur bent. In de academische wereld is dat een doodzonde. Bij AI-tools als Gemini komt er nog een extra dimensie bij. Ook als de tekst “nieuw” is, kun je plagiaat plegen als je niet eerlijk bent over het gebruik van AI. Je creëert dan de indruk dat jij alles zelf hebt geschreven. Dat kan leiden tot flinke sancties. Wil je weten waar de grens ligt tussen geoorloofd en verboden? Lees dit artikel over wat als fraude wordt gezien tijdens je studie.

 
 

Hoe ontstaat een verdenking van plagiaat door Gemini?

Docenten en examencommissies in 2025 hebben steeds meer antennes voor AI-gebruik. Dit zijn typische signalen die hun alarmbellen doen rinkelen:

  • Geen of vage bronvermelding: In academische opdrachten is het normaal om bronnen te vermelden. Lever je ineens een essay in zonder enig voet- of eindnoot, dan wekt dat al snel wantrouwen.

  • Mismatch met je eerdere werk: Als je eerdere opdrachten minder gestructureerd of grammaticaal minder sterk waren, maar je nu ineens een fantastische tekst inlevert, valt dat op.

  • Herhalingen of rare formuleringen: AI-gegenereerde tekst klinkt vaak mooi, maar kan ook net-niet-logisch uit de hoek komen. Herhaal je onbedoeld bepaalde zinnen of concepten, dan kan dat een teken zijn van Gemini-gebruik.

  • Verouderde of onjuiste info: Gemini kan informatie presenteren die niet meer up-to-date is. Een docent die de stof goed beheerst, prikt hier meteen doorheen.

  • Gebrek aan je eigen stem: Een tekst zonder persoonlijke reflectie, kritische vragen of unieke voorbeelden wijst erop dat je iets klakkeloos hebt overgenomen uit Gemini.

Door deze ‘red flags’ kan een docent vermoeden dat Gemini, Smodin, Perplexity of een andere AI-tool aan te pas is gekomen. Lees hier hoe docenten steeds slimmer AI-teksten opsporen. Let op: Dit geldt ook voor groepsopdrachten. Wees duidelijk over wie wat heeft gedaan, zodat je niet met z’n allen in de problemen komt. Ontdek hier wie er dan verantwoordelijk wordt gehouden.

Slaat een plagiaatchecker alarm bij een Gemini-tekst?

Nee, niet per se. Tools als Copyleaks, Ephorus, Scribbr en Turnitin herkennen directe kopieën, maar Gemini kopieert niet één-op-één van internet. Toch betekent dat niet dat je veilig zit als je de tekst ongewijzigd inlevert. Een docent kan bijvoorbeeld tijdens een mondelinge overhoring checken of jij de inhoud echt begrijpt. Kun je niet benoemen welke bronnen je hebt gebruikt of hoe je tot bepaalde inzichten kwam? Dan krijg je al gauw een verdenking van plagiaat. Twijfel je? Hier lees je hoe je je tekst vooraf kunt controleren op plagiaat.

Is alleen ‘Gemini’ citeren voldoende om plagiaat te voorkomen?

Helaas niet. Gemini is een AI-tool die bestaande data bij elkaar raapt en herschrijft. Als je alleen “Google, 2025. Gemini (versie x.x)” noteert, laat je niet zien welke oorspronkelijke bronnen er zijn gebruikt.

Wil je wél transparant zijn?

Check voordat je dat doet eerst de regels van je opleiding of de instructies van je opdracht. Mag je Gemini (AI) gebruiken? Zo ja:

  • Geef in je inleiding aan dat je Gemini hebt gebruikt.

  • Beschrijf welke prompts je hebt gegeven. (Dus welke vragen je stelde aan Gemini.)

  • Check de feiten, zoek de oorspronkelijke bronnen erbij en neem die op in je literatuurlijst. 

  • Herschrijf de AI-tekst en voeg je eigen voorbeelden en inzichten toe, zodat de tekst echt van jou wordt.

Dan laat je zien dat je de tool niet klakkeloos hebt overgenomen en zelf ook nadenkt over de inhoud. Lees hier meer tips over veilig schrijven met AI.

Wat moet je doen als je beschuldigd wordt van plagiaat met Gemini?

Word je verdacht van het inleveren van een Gemini-tekst? Kom meteen in actie:

1. Dien zo snel mogelijk verweer in. 

Een advocaat gespecialiseerd in plagiaatzaken lijkt misschien overdreven maar kan je heel wat ellende besparen.

2. Bewijslast bij de examencommissie

De examencommissie moet kunnen aantonen dat jouw werk door AI is gemaakt. Dat doen ze bijvoorbeeld via:

  • Vergelijkingen met eerdere opdrachten.

  • Mondelinge overhoringen.

  • (Deels) gebruik van AI-detectors.

Het kan soms moeilijk zijn om zwart op wit te bewijzen dat een tekst door Gemini is gegenereerd. Meer over wat wel/niet onder fraude valt, lees je hier. TIP: Geef aan dat je Gemini alleen als zoekmachine gebruikte en de informatie zelf herschreef. Dan is het aan de onderwijsinstelling om met bewijs te komen van het tegendeel.s.

3. Verdedigingsstrategieën

  • Toon aan dat je instelling geen hard bewijs heeft dat je tekst direct van Gemini komt.

  • Benoem de leerdoelen die je hebt behaald en leg uit hoe je AI slechts als hulpmiddel inzette.

  • Controleer of je onderwijsinstelling AI-gebruik expliciet verbiedt, toestaat of geen duidelijk beleid heeft.

  • Laat zien dat je de informatie in je eigen woorden hebt geformuleerd en aangevuld met persoonlijke inzichten.

Casestudy: een verdenking van ChatGPT-gebruik

Een student leverde een uitzonderlijk goed verslag in, zonder bronvermelding. De docent vermoedde ChatGPT. De examencommissie vond geen sporen in plagiaatsoftware, maar de schrijfstijl was té anders dan die van eerdere werkstukken. Ze gingen uit van AI-gebruik en legden een sanctie op.

De student schakelde De Studentenadvocaat in en voerde aan dat hij dankzij een eerdere opleiding simpelweg op hoog niveau kon schrijven en AI slechts als zoekhulp had gebruikt. Uiteindelijk vond de commissie onvoldoende bewijs voor grootschalig AI-gebruik en werd de straf ingetrokken.

Dit voorbeeld gaat over ChatGPT, maar bij Gemini werkt het in de praktijk vergelijkbaar.

Plagiaat gepleegd met Gemini?

Net als bij ChatGPT en andere AI-modellen is het gebruik van Gemini op zich niet strafbaar of verboden. Het gaat erom hoe je de tool gebruikt en of je er eerlijk en zorgvuldig over bent. Denk dus niet dat Gemini een handige shortcut is waarbij je alle bronnen en eigen inspanning kunt overslaan.

Word je toch beschuldigd? Stuur gelijk een bericht naar De Studentenadvocaat, gewoon in je eigen woorden. Samen bekijken jullie:

  • De regels van je onderwijsinstelling.

  • De bewijslast.

  • Hoe jij Gemini precies hebt ingezet.

Zo voorkom je dat je studie in gevaar komt door een ondoordachte inzet van AI. Wij zetten ons maximaal in om jou door deze situatie heen te helpen, zodat jij je studie kunt vervolgen zonder straf of studievertraging.

Veelgestelde vragen over Gemini en plagiaat 

  • Dat hangt af van de regels van je school of universiteit. Sommige opleidingen staan AI-gebruik nog niet toe, andere staan het toe mits je het netjes vermeldt. Doe je dat niet, dan wek je de indruk dat jij de tekst helemaal zelf hebt geschreven – wat als fraude kan worden gezien. Als je ten onrechte wordt beschuldigd van fraude of plagiaat, kun je altijd juridische hulp inschakelen. Lees hier hoe De Studentenadvocaat je kan bijstaan.

  • Meestal vind je dit in het onderwijsreglement of in aanvullende richtlijnen voor opdrachten. Staat er niets vermeld? Vraag je docent of begeleider om duidelijkheid. Sommige scholen hanteren een gedoogbeleid, anderen handhaven strenge verboden. Onwetendheid hierover is geen vrijbrief, dus zorg dat je het zeker weet. Lees hier meer over de gevolgen van onzorgvuldig AI-gebruik.

 
 

De Studentenadvocaat helpt studenten bij een negatief bindend studieadvies, en beschuldigingen van fraude of plagiaat. Zo goed als gratis, voor iedereen en meteen.

 
Vorige
Vorige

Negatief bsa en dezelfde studie, is het mogelijk?

Volgende
Volgende

Bronvermelding met AI, hoe doe je dat goed zodat je plagiaat voorkomt?