Testvision: wat is het en hoe werkt het bij online examens?

testvision

Digitalisering is niet weg te denken uit het onderwijs. Steeds meer hogescholen en universiteiten vernieuwen de digitale leeromgeving en dat brengt uitgebreidere mogelijkheden voor toetsing, zoals met Testvision. Testvision is een toetssysteem dat ondersteunt bij het ontwikkelen, afnemen, nakijken, beoordelen én analyseren van toetsen. Nu vraag je je misschien af: wat betekent dit voor mij als student en wat moet ik weten over Testvision? Je leest het hieronder.

Wat is Testvision?

Testvision is een tool ontworpen door toetsspecialisten die een nieuw toetsingssysteem wilden. Ze zochten een tool die uitsluitend gericht was op het testproces: logisch én zonder technische beperkingen, voor een optimale online toets. De toetsapplicatie maakt onderdeel uit van steeds meer toetsomgevingen van hogescholen en universiteiten. Testvision maakt het mogelijk om het vier-ogen-principe bij het ontwikkelen van toetsen toe te passen. De tool is eenvoudig in gebruik en heeft een logische navigatie.

Gebruik van Testvision

Als gebruiker heb je alleen toegang tot de functionaliteiten en folders die relevant zijn voor jouw taak of rol. Dit maakt het werk voor docenten en studenten overzichtelijk en zorgt voor eenvoudig gebruik van het programma. Rechten kunnen in- of uitgeschakeld worden in Testvision. Dit wordt binnen elke onderwijsinstelling gedaan in samenwerking met de afdeling ICT. De ene gebruiker kan bijvoorbeeld een test maken maar deze niet publiceren, terwijl een andere gebruiker de publicatierechten en verantwoordelijkheid heeft over de eindcontroles.

Toetsafname bij Testvision

Door het coronavirus is het steeds normaler geworden om digitaal te toetsen. Examens of tentamens zijn op deze manier niet meer gebonden aan tijd en plaats. Met Testvision kan een docent eenvoudig de kandidatenlijst handmatig invoeren, als CSV-bestand importeren of geautomatiseerd inlezen vanuit het studentenadministratiesysteem. Na het importeren worden de studenten gekoppeld aan een specifieke digitale toets, individueel of per groep.

Starttijd en duur

Een digitaal examen kan een vastgestelde begin- en eindtijd krijgen in Testvision. Mocht er aanleiding voor zijn, dan kan er op het moment nog extra tijd worden gegeven aan een geselecteerde groep studenten. Ook het aantal keren dat je als student de toets kan maken is instelbaar. Daarnaast kan je de lay-out kiezen die je het prettigst vindt. Hierdoor worden studenten die kleurenblind zijn of dyslexie hebben minder benadeeld. De lay-outs variëren in kleurgebruik, achtergrond, lettertype en lettergrootte.

Beveiliging en monitoring bij Testvision

De manier van beveiligen volgens Testvision:

  • Directe opslag van de antwoorden op de server. Zo gaan er bij stroomuitval of slechte internetverbinding geen data verloren. Na opstarten en opnieuw aanmelden kun je als student verdergaan waar je gebleven bent.

  • Back-upprocedures zorgen ervoor dat de data niet verloren gaan door calamiteiten.

  • Na verloop van tijd zijn er diverse beveiligingsupdates mogelijk.

Beveiligingsmaatregelen vanuit de onderwijsinstelling

Als onderwijsinstellingen de privacy van studenten goed willen waarborgen, is er een aantal beveiligingsmaatregelen die ze kunnen nemen als organisatie bij Testvision:

  • Afnamewachtwoord en IP-controle. Hiermee moet voorkomen worden dat de student te vroeg of vanaf een ongeoorloofde locatie aan de toets begint.

  • Ervoor zorgen dat iedereen zich moet aanmelden met een unieke naam of inlogcode. Dit is mogelijk door middel van tickets, waarbij een student eenmalig één nummer en wachtwoord krijgt voor een specifiek tentamen of examen.

  • Monitoring door een surveillant die afwijkingen, zoals twee keer aanmelden, kan bijhouden.

  • Gebruik van de secure browser. Hiermee kan je als student alleen Testvision op je computer gebruiken en geen andere programma’s. Als andere programma’s of bepaalde websites worden bezocht, dan kan de docent of surveillant dit zien. Testvision heeft een ingebouwde koppeling met Safe Exam Browser. Een eigen secure browser is ook mogelijk.

Digitale toets op papier afnemen middels Testvision

Als er geen mogelijkheid is om digitaal een toets af te nemen en de toets is in Testvision ontwikkeld, dan kan de afname op papier worden gedaan. De toets met antwoord- en sleutelformulier, kandidaatgegevens en toets-ID wordt dan geprint. Na de afname worden de documenten gescand, ingelezen en automatisch beoordeeld in Testvision. Dit geldt ook voor open tentamens.

Digitale fraude bij een examen

Sinds de invoering van het thuisonderwijs kun je steeds vaker een examen digitaal maken. Bijna alle (hoge)scholen en universiteiten maken gebruik van online monitoring door schermdeling tijdens een digitaal examen, zoals via Testvision. 

Als student word je in sommige gevallen gefilmd via de webcam en afgeluisterd via de microfoon in je laptop of computer. Stel dat je tijdens je digitale examen in Testvision even snel een website bezoekt of ChatGPT opent om een vraag te beantwoorden. Dit lijkt misschien onschuldig, maar Testvision kan deze actie detecteren en een melding naar je docent sturen. De examencommissie kan vervolgens onderzoeken of er sprake is van ongeoorloofd gebruik van bronnen. Wil je weten hoe docenten in staat zijn om AI-tools zoals ChatGPT te herkennen? Lees hier meer over hoe zij AI kunnen opsporen en wat de mogelijke gevolgen zijn.

Wanneer je tijdens je digitale examen in Testvision iets afwijkends doet, zoals het bezoeken van een website, krijgt de docent daar een melding van. De examencommissie kan de website vervolgens controleren om te oordelen of je daadwerkelijk gefraudeerd hebt. Deze manier van toetsing stelt scholen in staat om afkijken en overleg tussen studenten te beperken. 

Maar wanneer is er écht sprake van fraude bij een digitaal examen? Het is digitaal veel moeilijker om vast te stellen wanneer er fraude wordt gepleegd dan wanneer een examen in een klaslokaal wordt gemaakt.

Toch kan het gebeuren dat je tijdens een digitaal examen wordt beschuldigd van fraude, bijvoorbeeld als Testvision detecteert dat je een andere website hebt bezocht. Als je in zo’n situatie belandt, kan dit leiden tot een hoorzitting bij de examencommissie. Wil je weten wat je kunt verwachten tijdens zo’n hoorzitting en hoe je je daarop kunt voorbereiden? Lees dan hier meer over hoe het proces verloopt en wat je kunt doen.

In beroep tegen fraude bij een examen

Tegen beslissingen van de examencommissie staat beroep open bij het College van Beroep voor de Examens (CBE). Het beroep richt zich voornamelijk tegen de vaststelling van de fraude zelf. Je krijgt de gelegenheid om jouw kant van het verhaal te vertellen bij zowel de examencommissie als bij het CBE.

Word je beschuldigd van fraude bij een digitaal examen via Testvision en ben je het hier niet mee eens? Neem dan contact met ons op en ons team helpt je te reageren op deze beschuldiging van de examencommissie.

 
 
Vorige
Vorige

Wat is de tool Proctorio en hoe werkt online proctoring?

Volgende
Volgende

De rol van de examencommissie in de kwaliteitsborging van het onderwijs