Negatief BSA op de universiteit: Wat nu?
Je hebt er alles aan gedaan om je universitaire studie goed te doorlopen - nachtjes doorhalen, stapels boeken doorspitten en talloze colleges volgen. Maar dan krijg je plotseling te horen dat je niet voldoet aan de eisen van het BSA. Een negatief BSA op de universiteit kan daarom ook aanvoelen als een klap in je gezicht. Gelukkig staat De Studentenadvocaat klaar om je te helpen. Lees snel verder en ontdek hoe wij je kunnen helpen bij een negatief BSA op de universiteit en wat je kan doen om je universitaire studie alsnog succesvol te doorlopen.
Waarom universiteiten het Bindend Studieadvies (BSA) hanteren
Het Bindend Studieadvies (BSA) is een beleid dat wordt gehanteerd door veel universiteiten om studenten te beoordelen op hun academische prestaties. Het doel van het BSA is om studenten te stimuleren om op tijd te beginnen met hun studie en om ze te helpen bij het maken van de juiste keuzes in hun studievoortgang. Universiteiten willen voorkomen dat studenten onnodig tijd en geld verspillen aan een studie die niet bij hen past of die ze niet succesvol kunnen afronden.
Op het eerste gezicht lijkt dit een nuttig systeem, maar voor veel studenten kan het BSA uiteindelijk een grote bron van stress vormen. Het kan namelijk eenvoudig leiden tot gevoelens van falen en wanhoop. Studenten die wellicht net een beetje meer tijd of hulp nodig hadden om hun studie succesvol af te ronden, worden soms onterecht bestraft door de strenge regels van het universitaire BSA-beleid. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor deze studenten, zoals het niet mogen voortzetten van hun opleiding.
In de rest van dit artikel zullen we dieper ingaan op de redenen waarom universiteiten het BSA hanteren en wat de gevolgen kunnen zijn voor studenten die te maken krijgen met een negatief BSA.
Gevolgen van een negatief BSA-advies op universiteiten
Stel je voor dat je net te horen hebt gekregen dat je een negatief BSA hebt ontvangen van je universiteit. Je voelt je naar: je hebt zoveel tijd en energie in je studie gestoken, maar nu lijkt het alsof alles voor niets is geweest. De gevolgen van een negatief BSA zijn namelijk vrij rigoureus. We hebben ze hieronder op een rijtje gezet.
Een negatief BSA op de universiteit: einde oefening voor je opleiding
Allereerst betekent een negatief bsa op de universiteit dat je niet mag doorgaan met je opleiding. Het voelt daarom waarschijnlijk alsof al je inspanningen tot nu toe voor niets zijn geweest. Je wordt immers gedwongen om te stoppen met je opleiding. En ergens anders helemaal opnieuw te beginnen.
Lees ook: Inschrijven studie na een negatief BSA? Dit zijn je opties!
Het emotionele prijskaartje van een negatief BSA op de universiteit
Maar de gevolgen gaan verder dan alleen academische vertraging. Een negatief BSA-advies kan ook emotionele gevolgen hebben. Het kan leiden tot gevoelens van schaamte, falen en depressie. Je voelt je misschien buitengesloten en niet goed genoeg om te studeren aan de universiteit.
Een negatief BSA: een aanslag op je rekening
Bovendien kan een negatief BSA-advies ook financiële gevolgen hebben. Je verliest niet alleen het collegegeld dat je tot nu toe hebt betaald, maar je moet misschien ook stoppen met werken om je volledig te concentreren op het behalen van het BSA. Hierdoor mis je inkomsten en loop je het risico om in financiële problemen te komen.
In beroep gaan tegen een negatief BSA-advies op de universiteit
Heb je net je negatieve BSA binnengekregen en ben je niet tevreden met de uitkomst? Of heb je een negatief BSA op je universiteit gekregen terwijl je denkt dat je wel genoeg studiepunten hebt behaald? Dan is het zinvol om beroep te gaan tegen het besluit van je onderwijsinstelling.
In beroep gaan tegen een negatief BSA advies op de universiteit moet binnen zes weken na ontvangst van de brief van de universiteit. Het is hierbij van belang om een goede onderbouwing te hebben over waarom je het niet eens bent met het negatieve BSA. Denk hierbij bijvoorbeeld aan persoonlijke omstandigheden die invloed hadden op je studievoortgang of fouten in de beoordeling van je studieprestaties. Lees hier met welke redenen je nog meer in beroep kan gaan tegen een negatief bindend studieadvies.
Besluit de examencommissie om je negatieve BSA te handhaven? Dat is vervelend. Maar dan kun je alsnog in beroep gaan bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Lees hier meer over de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Wij raden je hierbij aan om in dit traject bijgestaan te worden door één van onze advocaten. Stuur ons vandaag nog een bericht, gewoon in je eigen woorden. Dan gaan wij kijken of, en zo ja: hoe we je het beste verder kunnen helpen.
Hoe je jouw plek op de universiteit kunt behouden: tips om een negatief BSA te voorkomen
Als je begint aan je studie op de universiteit, wil je natuurlijk niets liever dan je studie succesvol afronden en je diploma behalen. Maar een negatief BSA kan roet in het eten gooien. Gelukkig zijn er tips die je kunt toepassen om een negatief BSA te voorkomen en je plek op de universiteit veilig te stellen. Deze hebben wij hieronder voor jou op een rijtje gezet:
Plan en organiseer je studieactiviteiten goed. Zorg ervoor dat je je opdrachten op tijd inlevert en dat je op tijd begint met leren voor je tentamens.
Kom je ergens niet uit? Zoek dan tijdig hulp bij medestudenten, docenten of studieadviseurs.
Zorg voor een goede balans tussen je studie en ontspanning. Zo voorkom je stress.
Stel realistische doelen voor jezelf en wees niet bang om hulp te vragen als dat nodig is.
Overweeg je je uit te schrijven om een negatief BSA te voorkomen? Lees dan hoe je dat het beste kunt aanpakken en waar je op moet letten.
Wil je nog meer tips over hoe je een negatief bsa op de universiteit kan voorkomen? Lees dan ook: Hoe krijg je (g)een negatief studieadvies? Wil je meer weten over hoe toekomstige wijzigingen in het BSA-beleid jou kunnen beïnvloeden? Lees dan ook BSA omlaag in 2025-2026, geldt dat ook voor jou?.
Baal jij van een negatief BSA op de universiteit? Tijd voor actie.
Ben jij ook zo'n student die keihard heeft gewerkt op de universiteit, maar uiteindelijk toch te maken kreeg met een negatief BSA? Geef de moed niet op, want er is nog hoop. Je kunt namelijk in beroep gaan tegen een onterecht BSA. En je hoeft dat niet alleen te doen. De Studentenadvocaat staat namelijk klaar om jou te helpen en te ondersteunen. Wij hebben ervaren advocaten die jou bij kunnen staan en jouw zaak kunnen verdedigen. Zo kun jij er zeker van zijn dat jouw stem gehoord wordt en dat jij de best mogelijke uitkomst krijgt. Dus neem vandaag nog contact met ons op en laat ons jou helpen om je studie alsnog voort te zetten.