Wat te doen bij een negatief BSA aan de HVA: ons advies

negatief bsa universiteit

Je hebt er maandenlang hard voor gewerkt: nachten doorgehaald, bergen studiemateriaal doorgespit en alle opdrachten op tijd ingeleverd. En tóch heb je een negatief BSA aan de HVA gekregen. Is al je harde werk nu voor niets geweest? Niet helemaal, je staat er namelijk niet alleen voor. De Studentenadvocaat is er om je te helpen en te begeleiden bij een negatief BSA aan de HVA. Lees verder om te ontdekken hoe wij jou kunnen helpen aan een oplossing.

Wat is een negatief BSA en wat zijn de gevolgen?

Als student aan de Hogeschool van Amsterdam (HVA) kun je te maken krijgen met het Bindend Studieadvies (BSA) Dit is een belangrijke maatregel die bepaalt of je voldoende studiepunten hebt behaald om door te mogen naar het volgende studiejaar. Een negatief BSA betekent dat je niet voldoende studiepunten hebt behaald; en dat je dus niet door mag naar het volgende jaar van je opleiding.

Dit kan grote gevolgen hebben, niet alleen op het gebied van je studie, maar ook voor je financiële situatie en je toekomst. Zo kun je studievertraging oplopen, je recht op studiefinanciering kwijtraken of in het ergste geval: helemaal moeten stoppen met je opleiding. Ontdek hier welke gevolgen een negatief BSA kan hebben op jouw studievoortgang. Hierom is het raadzaam om tijdig actie te ondernemen bij het aanvechten van een negatief BSA aan de HVA.

Vanaf het studiejaar 2025-2026 wordt het aantal vereiste studiepunten voor een positief BSA aan de HVA mogelijk verlaagd. Wil je weten wat dit voor jou kan betekenen? Lees hier meer over de veranderingen in het BSA-systeem.

Wat kun je doen bij een negatief BSA volgens de HVA?

Een negatief BSA aan de HVA is flink balen. Het betekent echter niet dat al je mogelijkheden in rook opgaan. Sterker nog, dit kan juist het moment zijn om te ontdekken waar je talenten wél liggen. Een keuzecoach van de HVA kan je daarbij helpen. Tijdens een persoonlijk gesprek bespreken jullie je opties en mogelijkheden. Zo kun je wellicht weer vol goede moed starten aan een nieuwe opleiding. Lees hier meer over het in gesprek gaan met een keuzecoach aan de HVA.

Zo voorkom je dat je een negatief BSA krijgt aan de HVA

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor het Bindend Studieadvies aan de HVA. Als je wilt voorkomen dat je een negatief BSA krijgt, is er een aantal zaken waar je op kunt letten. Deze hebben wij hieronder voor jou op een rijtje gezet:

  1. Plan en organiseer goed: Maak een realistische planning en houd je hier zoveel mogelijk aan. Voorkom uitstelgedrag en stel prioriteiten.

  2. Zoek tijdig hulp: Als je merkt dat je studievertraging oploopt, bespreek de situatie dan met je studieloopbaanbegeleider of een andere deskundige op de opleiding en bekijk samen wat de mogelijkheden zijn om studievertraging te voorkomen of te beperken.

  3. Zorg goed voor jezelf: Ondanks dat je je moet focussen op je studie, is het minstens net zo belangrijk om in deze periode goed voor jezelf te zorgen. Zorg daarom voor voldoende ontspanning en slaap, eet gezond en sport regelmatig.

  4. Ken de eisen van het BSA: Laat je goed informeren over de eisen die gesteld worden aan het behalen van het BSA en anticipeer hier tijdig op. Zo voorkom je verrassingen en vergroot je de kans op een positief BSA aan de HVA. 

Door bovenstaande stappen te volgen vergroot je de kans op een positief BSA aan de HVA en kun je voorkomen dat je voor onaangename verrassingen komt te staan. Wil jij nog meer tips over het voorkomen van een negatief BSA aan de HVA? Lees dan ook: Hoe krijg je (g)een negatief studieadvies?

Kan ik een negatief BSA aanvechten bij de HVA?

Ja, je kunt een negatief BSA aanvechten bij de HVA. Het is hierbij wel raadzaam om tijdig actie te ondernemen en hulp in te schakelen van De Studentenadvocaat. Onze advocaten hebben ruime ervaring in het succesvol aanvechten van negatieve BSA’s aan de HVA. Wij kunnen jou daarom goed helpen bij het opstellen van een bezwaarschrift en het voeren van een bezwaarprocedure. Lees hier hoe je in beroep kunt gaan na een negatief BSA.

Mocht je besluiten om na een negatief BSA over te stappen naar een andere studie, dan zijn er ook verschillende opties. Ontdek hier hoe je je kunt inschrijven voor een nieuwe studie na een negatief BSA aan de HVA.

Waar moet je op letten bij het aanvechten van een negatief BSA aan de HVA?

Heb je een negatief BSA gekregen? Dat is zuur. Maar zoals hierboven ook al besproken, je kunt nog bezwaar maken. Maar waar moet je op letten als je dit wilt doen? Houd in ieder geval onderstaande belangrijke punten in gedachten:

  • Bepaal de reden van het negatieve BSA: Was dit buiten jouw schuld om? Bijvoorbeeld als gevolg van persoonlijke omstandigheden, ziekte of de coronacrisis? Als je dit kunt aantonen, vergroot dit de kans op succes bij het aanvechten van het BSA. De examencommissie kan er dan voor kiezen om je geen negatief BSA te geven.

  • Bekijk de mogelijkheden van de opleiding om in beroep te gaan: Sommige opleidingen bieden de mogelijkheid om een persoonlijk gesprek aan te vragen met de examencommissie om de situatie toe te lichten en te bespreken. Dit kan helpen bij het aanvechten van het negatieve BSA.

  • Schakel de hulp in van een deskundige: Het kan een goed idee zijn om de hulp in te schakelen van een deskundige, zoals De Studentenadvocaat. Onze advocaten kunnen je begeleiden bij het aanvechten van je negatieve BSA aan de HVA.

Welke stappen moet ik ondernemen om bezwaar te maken tegen een negatief BSA aan de HVA?

Wanneer je bezwaar wilt maken tegen een negatief BSA aan de HVA, is het belangrijk om een aantal stappen te ondernemen. Ten eerste is het van belang om de mogelijkheden te onderzoeken om bezwaar te maken tegen het BSA. Dit kan per opleiding verschillen en kan bestaan uit het indienen van een bezwaarschrift bij de examencommissie of het aanvragen van een persoonlijk gesprek bij een studentendecaan. Het is daarom verstandig om je goed te laten informeren over de mogelijkheden.

Vervolgens is het belangrijk om je bezwaar goed te onderbouwen. Verzamel bewijsmateriaal en documenteer zorgvuldig wat er is gebeurd en waarom je van mening bent dat het BSA ten onrechte is opgelegd. Doe dit zorgvuldig, zo vergroot je de kans dat je bezwaar wordt gehonoreerd. Vind je dit lastig? Trek aan de bel, wij nemen dit graag van je over en gaan dan namens jou in beroep tegen je negatief bindend studieadvies. Stuur ons daarom snel een bericht.

Tot slot is het raadzaam om deskundige hulp in te schakelen, zoals hulp van De Studentenadvocaat. Onze advocaten kunnen je begeleiden bij het opstellen en indienen van een bezwaar. Zo vergroot je de kans op succes. Vergeet niet om deze stappen tijdig te ondernemen. Zo voorkom je dat je te laat bent en je bezwaar niet meer in behandeling wordt genomen.

Hoe kan De Studentenadvocaat je helpen bij een negatief BSA?

De Studentenadvocaat kan jou helpen bij het aanvechten van een negatief BSA door je te begeleiden in het opstellen van een bezwaarschrift en het voeren van een bezwaarprocedure bij de HVA. Neem daarom vandaag nog contact met ons op. Wij hebben ruime ervaring in het succesvol aanvechten van negatieve BSA's en zorgen ervoor dat jouw zaak de aandacht krijgt die het verdient. Wil je meer weten over onze dienstverlening? Klik dan hier.

 
 
Vorige
Vorige

Verhoogt ChatGPT het risico op een negatief BSA?

Volgende
Volgende

Negatief BSA op de universiteit: Wat nu?