Wat te doen na een negatief BSA van een andere universiteit?

Studenten luisteren naar een docent, relevant voor het bespreken van opties na een negatief BSA van een andere universiteit

Aan het einde van je eerste studiejaar aan de universiteit krijg je een bindend studieadvies (BSA). Dit advies bepaalt of je je studie kunt voortzetten. Heb je niet genoeg studiepunten behaald, dan ontvang je meestal een negatief BSA en moet je stoppen met je opleiding. Maar wat als je toch wilt doorstuderen? In dit artikel verkennen we je mogelijkheden. 

Negatief BSA aan de universiteit: wat nu? 

Ga na wat je mogelijkheden zijn. Afhankelijk van de regels van je universiteit kun je verschillende opties overwegen, zoals het herkansen van toetsen of jezelf opnieuw inschrijven voor dezelfde of een andere studie. Vaak kan een gesprek met de decaan ook in jouw voordeel werken, vooral als je nét niet genoeg studiepunten hebt verzameld. In sommige gevallen kun je zelfs beroep aantekenen tegen het negatieve BSA. Verder in dit artikel zullen we de mogelijkheden uitgebreid toelichten. 

Algemeen advies: Er zijn vaak meer mogelijkheden dan je denkt. Het is belangrijk dat je proactief blijft, de juiste personen en afdelingen benadert en alle nodige stappen onderneemt om je studie voort te zetten of opnieuw te beginnen. Vergeet niet dat je altijd hulp kunt vragen aan de Studentenadvocaat als je er zelf niet uitkomt.

Wil je meer weten over deze regels? Lees dan: Inschrijven studie na een negatief BSA. Neem dan een kijkje op de website van de Rijksoverheid.

Opties na een negatief BSA aan je universiteit

Optie 1: Overstappen naar een andere universiteit na een negatief BSA

Wil je na een negatief BSA beginnen met een nieuwe opleiding aan een andere universiteit? Dat kan meestal wel. Neem meteen contact op met de universiteit waar je wilt starten. Vraag naar de inschrijfmogelijkheden en de benodigde documenten. Omdat elke universiteit andere eisen kan stellen, geeft een direct gesprek je snel duidelijkheid.

Bij een overstap naar een andere universiteit is het belangrijk om te weten dat de regels rondom het bindend studieadvies kunnen veranderen. Vanaf 2025-2026 wordt het aantal vereiste studiepunten mogelijk verlaagd. Ontdek wat deze verandering voor jou kan betekenen.

Optie 2: Opnieuw starten met dezelfde studie aan dezelfde universiteit

Wil je de studie aan dezelfde universiteit opnieuw beginnen? Dit is vaak wat ingewikkelder. Na een jaar, of soms langer, kun je een verzoek indienen om opnieuw te starten. Het is cruciaal dat je een goed onderbouwd plan voorlegt waarin je uitlegt waarom het deze keer wel gaat lukken. De universiteit zal een besluit nemen op basis van je motivatie en argumenten. Lees ook: Negatief BSA en dezelfde studie, is het mogelijk? 

Omgaan met persoonlijke omstandigheden

Hebben persoonlijke problemen zoals familiezaken of gezondheidsproblemen je studie beïnvloed? Meld dit dan tijdig bij de decaan, inclusief bewijsmateriaal. Hoewel dit niet garandeert dat je geen negatief BSA ontvangt, kan de decaan adviseren om het BSA uit te stellen als je door deze omstandigheden de norm niet kon halen. Zie ook: BSA uitstel: kom jij in aanmerking? De directeur van de onderwijsinstelling zal uiteindelijk beslissen, vaak gebaseerd op het advies van de decaan.

Optie 3: Overweeg uitschrijving vóór februari om een negatief BSA te ontlopen

Een andere strategie is je vóór 1 februari uitschrijven om een negatief BSA te vermijden. Zo ontvang je dat jaar geen negatief studieadvies en kun je je het volgende studiejaar weer inschrijven voor dezelfde studie. Houd er rekening mee dat je dan wel aan de BSA-normen van het nieuwe studiejaar moet voldoen. Overleg altijd met je studieloopbaancoach, de afdeling studentzaken of een decaan om te bepalen of dit een verstandige optie is in jouw situatie.

Lees ook: Negatief BSA voorkomen? Schrijf je uit vóór 1 februari.

Inschrijven aan een andere universiteit na een negatief BSA

Inschrijfmogelijkheden na 1 mei

Voor universitaire studies zonder numerus fixus kun je je vaak nog na 1 mei inschrijven, soms zelfs tot eind augustus. Dit hangt echter af van de capaciteit van de opleiding en of er nog plekken beschikbaar zijn. Om verzekerd te zijn van een plek, is het verstandig om je zo vroeg mogelijk in te schrijven. Als je nog twijfelt over welke studie je wilt volgen, kun je je voor meerdere studies inschrijven. Let wel op de mogelijke administratiekosten voor elke inschrijving.

Kansen na de deadline van 1 mei 

Denk je dat inschrijven na 1 mei geen zin meer heeft? Dit is niet altijd het geval. Universiteiten hebben na 1 mei het recht om studenten te weigeren, maar als er nog plaatsen beschikbaar zijn en de universiteit vertrouwen heeft in je potentieel, kun je vaak nog tot minstens 1 september worden toegelaten. Soms zijn er zelfs na deze datum nog mogelijkheden, hoewel dit wel meer moeite kan kosten vanwege extra administratie. In zo'n situatie is het aan te raden direct contact op te nemen met de universiteit om te informeren naar de mogelijkheden voor late inschrijving.

Specifieke toelatingseisen bij overstappen na negatief BSA

Als je na een negatief BSA van universiteit wilt wisselen, is het ook belangrijk om te weten dat je mogelijk moet voldoen aan specifieke toelatingseisen of voorbereidende cursussen moet volgen, afhankelijk van het nieuwe studieprogramma waarvoor je je aanmeldt. Dit kan wat lastig worden zijn als het nieuwe studiejaar al bijna begint. Lees ook: Deadline inschrijven studie: tot deze datum kun je je aanmelden (en wat doe je daarna)

Goed om te weten: Naast de uitdagingen van het behalen van studiepunten, kunnen academische integriteitskwesties zoals plagiaat ook invloed hebben op je BSA. Het is belangrijk om te weten hoe je correct moet parafraseren om dit soort problemen te vermijden.

Wat te doen als je het niet eens bent met je negatieve BSA?

Normaal gesproken ontvang je eerst een officiële waarschuwing voordat je een negatief BSA krijgt. Deze waarschuwing geeft je de kans om je studieprestaties te verbeteren. Als het je, ondanks deze waarschuwing, niet lukt om voldoende studiepunten te halen en je het niet eens bent met het negatieve BSA, dan kun je bezwaar maken. In de brief waarin je negatieve BSA wordt aangekondigd, staat uitgelegd hoe je dit kunt doen. Je krijgt een kans om je bezwaren toe te lichten tijdens een hoorzitting. Zorg dat je goed voorbereid bent en neem alle relevante documenten en argumenten mee die jouw standpunt ondersteunen. Vaak loont het om hierbij advies in te winnen en juridische bijstand in te schakelen. De Studentenadvocaat kan je hierbij helpen. 

Negatief BSA universiteit: Wat als je bezwaar wordt afgewezen? 

Wordt je bezwaar na de hoorzitting afgewezen en handhaaft de universiteit het negatieve BSA? Dan kun je nog een stap verder gaan door in beroep te gaan bij het College van Beroep voor de Examens. Dit onafhankelijke rechtscollege beoordeelt de besluiten van examencommissies en kan het besluit van de universiteit herzien.

Het proces kan complex zijn, zeker als je al onder druk staat vanwege je studieresultaten. De Studentenadvocaat, gespecialiseerd in onderwijsrecht, kan je ondersteunen tijdens dit proces. Wij bieden juridische hulp tijdens hoorzittingen en kunnen je adviseren over de beste aanpak. Heb jij hulp nodig? Stuur ons vandaag nog een bericht, gewoon in je eigen woorden. 

wat als negatief bsa van andere universiteit gekregen
 
 
Vorige
Vorige

Hoorzitting wegens plagiaat bij examencommissie: wat kun je verwachten?

Volgende
Volgende

Inschrijven studie na een negatief BSA? Dit zijn de opties.