Hoe vaak mag je je scriptie herkansen?
Vraag jij je af hoe vaak je je scriptie mag herkansen? Wij hebben het antwoord. In dit artikel van leggen we je simpel en snel uit wat je rechten zijn als het op scriptieherkansingen aankomt. Lees snel verder en ontdek hoe jij je scriptie met succes afrondt.
Basisregels voor scriptieherkansingen
Laten we beginnen bij het begin: hoe vaak mag je je scriptie herkansen en wat zijn de regels? Stel, je scriptie is niet goed genoeg en je moet 'm overdoen. Dan heb je twee keuzes: je oude scriptie verbeteren of helemaal opnieuw beginnen. Bij het verbeteren is er een limiet aan het cijfer dat je kunt krijgen, vaak een 6. Maar begin je opnieuw, dan hangt je cijfer helemaal af van hoe goed je nieuwe scriptie is.
Heb jij je scriptie twee keer niet gehaald? Ontdek hier je rechten en opties.
Herkansingsbeleid: verschillen per universiteit
Elke universiteit heeft eigen regels als het gaat om het herkansen van je scriptie. Laten we eens kijken hoe dit zit bij de Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam.
Hoe vaak mag je je scriptie herkansen aan de Universiteit Leiden?
Aan de Universiteit Leiden vind je in de scriptiehandleidingen alles wat je moet weten over het herkansen van je scriptie. Dit omvat duidelijke instructies over wat er van je verwacht wordt, de begeleiding die je kunt krijgen, en alle regels voor het inleveren van je scriptie, inclusief deadlines en controles op plagiaat. Deze richtlijnen zijn bedoeld om je te helpen begrijpen wat je moet doen als je je scriptie moet herkansen.
Kom je in de problemen door zelfplagiaat bij het inleveren van je scriptie? Lees dan dit artikel over wat te doen als je wordt opgeroepen door de examencommissie vanwege zelfplagiaat in je scriptie.
Hoe vaak mag je je scriptie herkansen aan de Universiteit Utrecht?
Bij de Universiteit Utrecht nemen ze plagiaat in scripties heel serieus. Ze hebben duidelijke regels voor het inleveren van je scriptie en het omgaan met beschuldigingen van plagiaat. Een ander opvallend punt is dat het aan de UU niet mogelijk is om een voldoende te herkansen. Dit betekent dat je, als je eenmaal een voldoende hebt voor je scriptie, deze niet kunt verbeteren om een hoger cijfer te behalen.
Lees ook: Scriptiestress? Zo check jij je scriptie op plagiaat!
Hoe vaak mag je je scriptie herkansen aan de Universiteit van Amsterdam?
Bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) lijken de regels voor scriptieherkansingen per studierichting en faculteit te verschillen. Dit betekent dat wat voor de ene student geldt, misschien niet hetzelfde is voor de ander. Daarom is het slim om zelf de specifieke regels voor jouw opleiding op te zoeken, bijvoorbeeld op Canvas of door het te vragen aan je scriptiebegeleider.
Het is dus duidelijk dat hoe vaak je je scriptie mag herkansen afhangt van waar je studeert. Dit betekent dat het belangrijk is om je goed in te lezen in de specifieke regels van jouw universiteit. Zo weet je precies waar je aan toe bent en wat je mogelijkheden zijn als je je scriptie moet herkansen.
Voorbereiden op scriptieherkansing: onze tips
Hoe vaak mag je je scriptie herkansen? Als deze vraag door je hoofd speelt omdat je eerste poging niet helemaal gelukt is, geen zorgen. We hebben een paar handige tips voor je verzameld om deze ronde wél te knallen. Dit kun je allemaal doen om deze keer wel die felbegeerde voldoende te halen.
Feedback als uitgangspunt: Krijg je feedback bij je herkansing? Top! Dit is je kans om je scriptie nog beter te maken. Snap je de feedback niet helemaal? Vraag dan gewoon om wat extra uitleg. Zo kun je lekker gericht werken aan wat beter moet.
Van fouten leer je: Herinner jezelf eraan: van je scriptie leer je. Iedereen heeft wel eens een herkansing nodig, en zelfs de allerbeste scripties worden wel eens afgekeurd. Het gaat erom dat je ervan leert.
Behoud overzicht: Wanneer je de feedback verwerkt, vergeet dan niet het overzicht te bewaren. Elke aanpassing die je maakt moet logisch zijn voor je hele scriptie. Alles moet samenhangen en verbanden moeten kloppen.
Vraag je begeleider om hulp: Loop je vast? Vraag dan je begeleider om wat extra hulp of uitleg. Dit kan gaan over de feedback, maar ook over praktische dingen zoals uitstel aanvragen.
Zoek externe hulp als het nodig is: Lukt het niet om te starten met je verbeteringen? Schakel dan wat hulp in van buitenaf. Dit kan van medestudenten zijn of zelfs professionele scriptiebegeleiders.
Wil je weten hoe technologie zoals ChatGPT je kan helpen bij het schrijven van je scriptie? Lees dan dit artikel over de voordelen van ChatGPT in het onderwijs.
Veelgemaakte fouten bij scriptieherkansingen
Hoe vaak mag je je scriptie herkansen? Deze vraag kan je best bezighouden, zeker als je een herkansing in het vooruitzicht hebt. Laten we daarom eens kijken naar de typische fouten die studenten maken bij scriptieherkansingen. Door hiervan op de hoogte te zijn, kun je ze vermijden en je scriptieherkansing wel halen.
Feedback niet serieus nemen: De grootste misser is het negeren van de feedback die je krijgt. Zorg dat je alle kritiekpunten begrijpt en aanpakt.
Overzicht verliezen: Houd altijd het hele plaatje van je scriptie in gedachten. Elke verandering moet kloppen met de rest van je werk.
Te weinig communicatie: Praat met je begeleider. Gebrek aan communicatie kan leiden tot misverstanden en gemiste kansen.
Slechte planning: Een goede planning is het halve werk. Zorg dat je je herkansing goed indeelt en genoeg tijd inplant voor elke stap.
Taak onderschatten: Een scriptie herkansen is geen eitje. Bereid je goed voor en neem de taak serieus.
Onthoud: hoe vaak je je scriptie ook mag herkansen, elke herkansing is een nieuwe kans om te laten zien wat je kunt. Pak deze kans altijd met beide handen aan!
Communiceren met begeleiders over scriptieherkansing: do’s en don’ts
Hoe vaak mag je je scriptie herkansen? Als dat de vraag is die je bezighoudt omdat je een herkansing hebt, dan is goede communicatie met je begeleider superbelangrijk. Dit zijn de do’s en don’ts:
Do’s
Pak de leiding: Wacht niet af. Neem zelf het voortouw om dingen te regelen met je begeleider. Denk aan afspraken over hoe en wanneer jullie communiceren, wanneer je je werk inlevert en wanneer je feedback krijgt. Zo laat je zien dat je betrokken bent en neem je zelf de touwtjes in handen.
Samen een plan maken: Zet samen met je begeleider een planning op papier. Zo weet iedereen wat er wanneer van hem of haar verwacht wordt. Dit voorkomt misverstanden en zorgt dat iedereen op één lijn zit.
Wees respectvol en goed voorbereid: Behandel je begeleider met respect en wees altijd goed voorbereid op afspraken. Kom op tijd en neem deadlines serieus. Dat is niet alleen fijn voor je begeleider, maar ook voor jezelf.
Don’ts
Afwachten: Jij bent de baas over je scriptie, dus neem zelf het initiatief. Verwacht niet dat je begeleider alles voor je regelt. Neem zelf het initiatief.
Feedback niet verwerken: Negeer de feedback niet. Het is juist bedoeld om je te helpen groeien. Als je het negeert, doe je jezelf tekort.
Communiceer duidelijk: Onheldere communicatie kan zorgen voor verwarring. Spreek duidelijk af wie wat doet en wanneer, om misverstanden te voorkomen.
Juridische steun bij scriptieherkansing: wanneer schakel je hulp in?
Soms is het nodig om juridische hulp in te roepen, vooral als je denkt dat je oneerlijk behandeld wordt of als je begeleiding tekortschiet. Denk hierbij aan situaties waar je het gevoel hebt dat je scriptie niet eerlijk beoordeeld is of als je begeleider niet aan de verwachtingen voldoet.
Probeer eerst het probleem op te lossen via de gebruikelijke wegen binnen je onderwijsinstelling. Praat met je begeleider of neem contact op met de examencommissie. Dit geldt niet alleen voor problemen met je scriptie, maar ook voor beschuldigingen van fraude tijdens je afstudeerstage. Word je beschuldigd van frauduleus gedrag, zoals het vervalsen van stageverslagen of werkuren? Lees dan hier wat je moet doen bij fraude tijdens (afstudeer)stages.
Juridische stappen zijn echt een laatste redmiddel, dus gebruik ze alleen als alle andere opties uitgeput zijn.
Scriptie onterecht afgekeurd?
Hoe vaak mag je je scriptie herkansen als je het niet eens bent met de beoordeling? Soms kan het gebeuren dat je scriptie wordt afgekeurd en je het daar niet mee eens bent. Misschien voel je je oneerlijk behandeld. Wat nu? In zulke gevallen kan juridische hulp nuttig zijn, vooral als je denkt dat er fouten zijn gemaakt in de beoordeling.
Dit is waar de Studentenadvocaat je graag bij helpt. Wij helpen je met het strijden voor een eerlijke beoordeling. Wij als advocaat voor studenten hebben veel ervaring in het onderwijsrecht en proberen altijd het beste resultaat voor jou en je scriptie te behalen. Stuur ons daarom vandaag nog een bericht.