Het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO): wat houdt het in?

CBHO

Word je beschuldigd van fraude of plagiaat door de examencommissie of het College van Beroep voor de Examens (CBE)? Dan kun je met de hulp van De Studentenadvocaat in hoger beroep gaan bij het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO). Het CBHO is een onafhankelijk rechtscollege, waarbij jij als student aan een (hoge)school of universiteit in beroep kan gaan tegen beslissingen van jouw onderwijsinstelling. Het CBHO geeft zijn oordeel over de zaak in een uitspraak en tegen die uitspraak is geen hoger beroep meer mogelijk. Alle belangrijke informatie over het CBHO vind je hieronder.

Beroep instellen bij het CBHO

Wanneer je het niet eens bent met een beslissing van jouw hogeschool of universiteit, kun je daar bezwaar tegen maken. Dit gebeurt bij jouw onderwijsinstelling via een procedure bij het college van beroep voor de examens (CBE). Krijg je geen gelijk? Dan kun je terecht bij het CBHO. Let er wel op dat binnen 6 weken beroep ingesteld moet worden. Is het beroep niet op tijd ingediend? Dan ben je te laat en verklaart het CBHO je niet-ontvankelijk.

Alle universiteiten en hogescholen die door de overheid bekostigd zijn, vallen onder de jurisdictie (gebied waarover een overheidsorgaan bevoegd is) van het CBHO. Check dit altijd even voordat je in beroep gaat. De Studentenadvocaat, dé advocaat voor studenten, kan je hierbij helpen.

Het proces via het CBHO

De procedure bij het CBHO is gebaseerd op de Algemene wet bestuursrecht (Awb). De zaak kan bestaan uit een enkelvoudige behandeling of een meervoudige behandeling. Dit houdt in dat bij een enkelvoudige behandeling één rechter zich over de zaak buigt en bij een meervoudige behandeling drie rechters.

Lees ook: Opgeroepen examencommissie door zelfplagiaat: wat nu?

Je kunt bij het CBHO terecht voor onder andere:

  • (Negatief) bindend studieadvies.

  • Collegegeld of examengeld. 

  • Financiële ondersteuning.

  • Fraude en plagiaat.

  • (Decentrale) selectie.

  • Weigering van een vrijstelling. 

  • Tentamens en andere cijfers.

  • Toelating tot een bachelor- of masteropleiding.

  • Overtreding van ordemaatregelen.

Heb je een negatief BSA ontvangen en wil je weten wat je opties zijn om je opnieuw in te schrijven voor een studie? Lees hier meer over hoe je je kunt inschrijven na een negatief BSA.

De procedure

Als het hoger beroep op tijd is ingesteld en het griffierecht is voldaan, dient het beroepschrift bij het CBHO ingediend te worden. Hierin is o.a. opgenomen tegen welke beslissing je in beroep gaat en waarom je het niet eens bent met de beslissing. De Studentenadvocaat kan je met het opstellen van het beroepschrift helpen.

Het CBHO zal de onderwijsinstelling verzoeken om stukken op te sturen die horen bij de zaak en een verweerschrift in te dienen. Jouw onderwijsinstelling krijgt hier 6 weken de tijd voor. Hierna volgt de zitting. In deze zitting krijgen jij en je onderwijsinstelling de mogelijkheid om de standpunten toe te lichten. De rechters hebben dan alle schriftelijke stukken gelezen. Vervolgens zullen de rechters vragen stellen en aan het eind van de zitting krijgen jij en je onderwijsinstelling nog de gelegenheid om kort een aantal laatste opmerkingen te maken. Voor de gehele zaak wordt ongeveer dertig minuten uitgetrokken. Het CBHO komt hierna binnen 6 weken met een besluit.

De kosten

Voor het instellen van beroep betaal je griffierecht. Griffierecht heet zo, omdat je dit bedrag moet betalen aan de griffie (het secretariaat) van de rechtbank, aan het begin van de procedure. Als je niet op tijd betaalt, wordt jouw zaak bij het CBHO mogelijk niet in behandeling genomen. 

Spoed

Soms is een uitspraak op korte termijn nodig, bijvoorbeeld om toegang te krijgen tot het onderwijs of om een bepaald examen te mogen maken. Zo’n procedure heet een ‘verzoek om een voorlopige voorziening’. Je moet dan aan de rechter uitleggen waarom je een spoedeisend belang hebt en waarom de hogeschool of universiteit in jouw ogen een onjuiste beslissing heeft gemaakt. In zo’n zaak bij het CBHO kan binnen enkele dagen tot twee weken een zitting worden gehouden en uitspraak worden gedaan.

Het CBHO en corona

Het college van Beroep voor het Hoger Onderwijs maakt gebruik van de zittingszalen van de Raad van State. Hier geldt de anderhalve meter afstand, net zoals elders het geval is. Sinds 26 juni 2021 geldt er geen mondkapjesplicht meer in het gebouw. Uiteraard mag je een mondkapje dragen als je dat wil. De zittingen van het CBHO vinden verspreid over de dag plaats. Er is een gecontroleerde ontvangst en de in- en uitgangen zijn gesplitst. Daarnaast zijn de looproutes aangegeven en staan er plexiglas schermen bij de receptie en in de zalen. Zo ben je ervan verzekerd dat je proces coronaproof verloopt.

Wat doet De Studentenadvocaat voor je?

Het is verstandig om je te laten bijstaan door een advocaat met jarenlange ervaring, die verstand van zaken heeft. Wij helpen je juridisch sterk in je schoenen te staan, of het nu gaat om de examencommissie, het College van Beroep voor de Examens (CBE) of het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO). Wij ondersteunen je tijdens het proces. Neem daarom contact met ons op als je te maken hebt met studentenzaken die juridische hulp kunnen gebruiken.

 
 
Vorige
Vorige

Wat is het College van Beroep voor de Examens (CBE) en waartegen kun je in beroep gaan?

Volgende
Volgende

De doorstroomnorm in plaats van het bindend studieadvies, wat houdt het in?