Hoe werkt het bindend studieadvies (BSA) op de universiteit?
Als je eerstejaars student bent – zowel op een hogeschool als universiteit – krijg je aan het einde van je eerste studiejaar een bindend studieadvies (BSA). Dit is een advies van je onderwijsinstelling waarin staat of je volgens hen wel of niet geschikt bent om door te gaan met jouw opleiding. Maar hoe werkt het bindend studieadvies (BSA) precies op de universiteit? We leggen het hieronder aan je uit, zodat je weet wat je kan verwachten.
Wat is het bindend studieadvies (BSA) in 2025?
Het Bindend Studieadvies, kortweg BSA, is een belangrijke beslissing die universiteiten en hogescholen nemen over de voortgang van je studie aan het eind van je eerste jaar. Met het BSA beoordeelt de instelling of je voldoende studiepunten hebt behaald om door te gaan naar het tweede jaar. Heb je genoeg punten behaald? Dan krijg je een positief studieadvies en kun je zonder problemen verder. Maar als je niet aan de vereiste norm voldoet, ontvang je een negatief BSA. Dit betekent dat je, afhankelijk van de instelling, de opleiding moet verlaten en je je in de meeste gevallen niet opnieuw mag inschrijven voor dezelfde opleiding. Lees ook: Inschrijven studie na negatief BSA? Dit zijn de opties.
Heb je een negatief BSA ontvangen van een andere universiteit en weet je nu niet zeker wat je het best kunt doen? Lees hier meer over wat je kunt doen na een negatief BSA van een andere universiteit.
Een negatief BSA kan een flinke impact hebben op je studieloopbaan. Bij de meeste universiteiten mag je na een negatief BSA de opleiding drie jaar lang niet opnieuw volgen aan dezelfde universiteit. Daarnaast kan de faculteit beslissen dat het negatieve BSA geldt voor soortgelijke opleidingen binnen dezelfde faculteit, vooral als deze opleidingen veel overlap hebben in hun eerstejaarsprogramma’s. Lees ook: Bindend studieadvies 2025: dit moet elke student weten.
Dus stel, je studeert Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en ontvangt een negatief BSA. In dat geval mag je drie jaar lang niet opnieuw starten met deze bachelor aan de UvA. Bovendien kan het zijn dat de regel ook geldt voor aanverwante opleidingen zoals Pedagogische Wetenschappen, omdat er overlap is in het eerste studiejaar.
Wat is de norm voor het BSA aan de universiteit in 2025?
Elke universiteit stelt een minimum aantal studiepunten (ECTS) vast dat eerstejaars studenten moeten behalen om door te mogen naar het tweede jaar. Vanaf het studiejaar 2025-2026 is deze norm versoepeld voor de meeste universiteiten: de meeste instellingen hebben de vereiste studiepunten verlaagd van 45 of 60 ECTS naar maximaal 30 ECTS. Dit betekent dat studenten meer ruimte krijgen om zich aan te passen aan het academische leven zonder onder extreme druk te staan. Lees hiervoor ook: BSA omlaag in 2025-2026: Geldt het ook voor jou?
Voorbeelden van BSA-normen aan enkele universiteiten:
Universiteit van Amsterdam (UvA): In 2025 heeft de UvA de BSA-norm voor veel opleidingen verlaagd naar 30 ECTS, maar sommige specifieke opleidingen kunnen nog hogere eisen stellen.
Universiteit Leiden: Studenten moeten in het eerste jaar van hun bacheloropleiding minimaal 45 studiepunten (EC) behalen om een positief studieadvies te ontvangen (2025). Voor deeltijdstudenten geldt wel een norm van 30 EC. Sommige opleidingen hanteren aanvullende eisen, zoals het behalen van specifieke vakken. Universiteit Leiden heeft aangeven dat ze het bsa-verlagingsplan niet verstandig vinden, omdat het kan leiden tot hogere uitval in latere studiejaren.
Technische Universiteit Delft (TU Delft): TU Delft houdt nog altijd een strengere norm van 45 ECTS aan voor technische opleidingen, maar biedt extra studieondersteuning.
Waarom is het bindend studieadvies ingesteld op universiteiten?
Het BSA dient verschillende doelen. Ten eerste helpt het studenten die moeite hebben met de opleiding om tijdig van studie te wisselen. Het eerste studiejaar is bedoeld als oriënterend jaar: hier ontdek je of de opleiding bij je past qua inhoud, niveau en structuur. Door een minimum aantal studiepunten te eisen, proberen universiteiten studenten aan te moedigen om serieus met hun studie bezig te zijn en de juiste keuze te maken.
Daarnaast biedt het BSA universiteiten een manier om studenten te selecteren die goed passen bij de eisen en het niveau van de opleiding. Dit is in lijn met de doelstellingen om een hoog slagingspercentage en een efficiënte doorstroom te realiseren.
Regels en voorwaarden rondom het BSA op de universiteit
Alle regels rondom het BSA zijn vastgelegd in de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van je opleiding. Universiteiten moeten bij het geven van een negatief BSA rekening houden met verschillende factoren, waaronder:
De instelling moet ervoor zorgen dat je voldoende begeleiding hebt gekregen van een studieadviseur of decaan. Je voortgang moet regelmatig besproken worden.
Halverwege het studiejaar ontvang je een tussentijds advies (preadvies) over je prestaties (rond 31 januari 2025). Dit geeft je een idee van hoe je ervoor staat en of je in de gevarenzone voor een negatief BSA zit.
Er moet rekening worden gehouden met persoonlijke omstandigheden die je studieresultaten kunnen beïnvloeden, zoals ziekte, familieomstandigheden of andere uitzonderlijke situaties.
Voordat een negatief BSA wordt afgegeven, heb je het recht om je situatie toe te lichten en jouw kant van het verhaal te geven.
Het negatieve BSA moet uiterlijk binnen één jaar (soms twee jaar) na inschrijving worden gegeven, afhankelijk van de studiestatus (voltijd/deeltijd) en eventuele buitenlandse achtergrond van de student
Hoe komt het BSA op de universiteit tot stand?
Gedurende het eerste studiejaar houdt de universiteit je voortgang bij. In januari of februari ontvang je een preadvies, gebaseerd op je behaalde resultaten tot dat moment. Dit geeft je de kans om te zien hoe je ervoor staat en eventuele problemen op tijd aan te pakken. Meestal ontvang je aan het einde van het studiejaar, eind augustus, het definitieve BSA.
Zo krijgen studenten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam in februari een preadvies. Dit advies geeft aan of ze op schema liggen om aan de BSA-norm te voldoen. Studenten die niet op schema liggen, worden aangespoord om actie te ondernemen en kunnen gebruik maken van extra studiebegeleiding.
Als je halverwege het studiejaar beseft dat je niet aan de BSA-eisen zult voldoen, is het soms mogelijk om de opleiding te beëindigen zonder dat dit als een negatief BSA wordt geregistreerd. Bijvoorbeeld: als je je voor 1 februari uitschrijft, telt dit vaak niet als een negatief BSA, en kun je het volgende academische jaar opnieuw beginnen.
Veranderingen in het Bindend Studieadvies op universiteiten
In de afgelopen jaren is het Bindend Studieadvies (BSA) op universiteiten steeds in beweging geweest. In 2020 was er tijdens de coronapandemie een tijdelijke versoepeling voor sommige onderwijsinstellingen, maar de algemene BSA-norm bleef in de meeste gevallen ongewijzigd. Inmiddels zijn we vijf jaar verder, en in 2025 zien we opnieuw belangrijke veranderingen die voor veel studenten impact zullen hebben.
Vanaf het studiejaar 2025-2026 worden de eisen voor het BSA waarschijnlijk verlaagd. Waar voorheen een minimum van 45 tot 60 studiepunten werd geëist, zal deze norm voor het eerste studiejaar worden verlaagd naar maximaal 30 studiepunten. Dit betekent dat eerstejaars studenten meer ademruimte krijgen om zich aan te passen aan het academische leven zonder meteen onder grote druk te staan. In het tweede studiejaar geldt echter nog steeds de norm van 60 studiepunten. De nieuwe bsa-norm geldt voor studenten die in september 2025 starten met hun bacheloropleiding
Samengevat:
Eerste jaar: Maximaal 30 studiepunten nodig om door te gaan naar het tweede jaar.
Tweede jaar: 60 studiepunten vereist.
Studentbegeleiding en het BSA op de universiteit
Elke eerstejaarsstudent heeft een mentor op de universiteit. Dit zijn meestal docenten, maar ook getrainde ouderejaars studenten. Deze mentoren begeleiden eerstejaarsstudenten bij hun studievoortgang. De mentor speelt een belangrijke rol bij het doorverwijzen van studenten naar de studieadviseur, als het niet goed gaat met de studie. De studieadviseur informeert en adviseert de Commissie Studieadvies Eerste Jaar over studenten die door persoonlijke omstandigheden mogelijk niet kunnen voldoen aan de BSA-norm op de universiteit.
Negatief bindend studieadvies universiteit: de gevolgen
Wanneer je een negatief BSA op de universiteit ontvangt, mag je niet over naar het volgende studiejaar en moet je stoppen met de opleiding. Uiteraard zijn er mogelijkheden, waardoor je je studie tóch kunt voortzetten. Zo kun je in beroep gaan tegen een negatief BSA. De Studentenadvocaat kan je hierbij helpen. Samen kijken we naar alle mogelijke opties, zodat je kansen op succes zo groot mogelijk zijn.
Wij kennen de regels rondom een negatief BSA op de universiteit als geen ander. Wanneer je geen stappen onderneemt, betekent het dat je moet stoppen met je studie. Meestal mag je je vaak ook voor langere tijd niet meer voor de opleiding inschrijven. Dat is natuurlijk zonde. Schakel daarom onze hulp in.
Wat kan de Studentenadvocaat voor je doen?
Heb je een brief van je onderwijsinstelling ontvangen met daarin een negatief BSA en ben je het hier niet mee eens? Dan kun je het beste contact met ons opnemen. Wij gaan dan voor jou in beroep tegen het negatief BSA van je universiteit bij het College van Beroep voor de Examens (CBE) om zo in aanmerking te komen voor een uitzondering. Let wel op dat je op tijd beroep instelt. Als je te laat bent, dan is er helaas niets meer tegen het negatief BSA te doen. Ook bij verdere vervolgstappen kunnen we je helpen, zoals in hoger beroep gaan bij het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO). Met ons aan je zijde sta je sterker in je schoenen. Neem daarom contact met ons op wanneer je te maken hebt met een negatief BSA van je universiteit óf hogeschool.