Hoe krijg je (g)een negatief studieadvies?
Heb jij aan het einde van je studieblok altijd nog een stuk studiestof over? Of krijg jij bij het horen van de woorden ‘essay’ of ‘tentamen’ al last van zweethanden, knikkende knieën en een verhoogde hartslag? Dergelijke factoren vormen steeds vaker de basis voor het alom gevreesde negatieve studieadvies. Benieuwd hoe je dit kunt voorkomen? De Studentenadvocaat zocht dat én meer voor je uit in dit blog. Om je te helpen om sneller en met minder stress te studeren hebben we wat tips voor je op een rijtje gezet dus lees snel verder.
Hoe krijg je een negatief studieadvies van je onderwijsinstelling?
Na afloop van het eerste studiejaar krijgt in principe iedere student een bindend studieadvies. Dit is een beslissing afkomstig van de onderwijsinstelling van de betreffende student en gaat over de voortgang van de door hem/haar gekozen opleiding. Dit bindend studieadvies is gebaseerd op de door de student behaalde studieresultaten en kan zowel positief als negatief van aard zijn. Maar hoe krijg je dan een negatief studieadvies? Dit krijg je wanneer je uiteindelijk minder studiepunten hebt behaald dan jouw onderwijsinstelling van jou verwachtte. Lees hier hoe het bindend studieadvies werkt.
Let op: Er zijn mogelijk veranderingen op komst met betrekking tot het bindend studieadvies. Vanaf het studiejaar 2025-2026 zullen de regels voor het BSA veranderen, wat mogelijk ook invloed heeft op de eisen die aan jou worden gesteld. Ben je benieuwd of deze veranderingen ook voor jou gelden en hoe ze jouw studievoortgang kunnen beïnvloeden? Lees dan hier meer over de eventuele verlaging van het BSA.
Hoe krijg je een negatief studieadvies en hoe voorkom je het?
Het bindend studieadvies, ook wel BSA genoemd, wordt aan het einde van het eerste studiejaar aan elke student gegeven. De opleiding kijkt dan naar het aantal punten dat een student heeft behaald en geeft hem of haar dan een positief of negatief studieadvies. Als een student niet het aantal studiepunten haalt dat hij of zij eigenlijk zou moeten halen zal dit studieadvies negatief zijn.
Maar hoe kan het dan zover komen? Hoe krijg je een negatief studieadvies? Eén dag voor je tentamen beginnen met leren, hoor- en werkcolleges overslaan en huiswerk niet maken: allemaal factoren die ervoor kunnen zorgen dat jij een negatief studieadvies krijgt. Wil je voorkomen dat jij een negatief studieadvies krijgt? Lees dan onderstaande tips.
Maak gebruik van de 1 februari regeling
Als je merkt dat je niet genoeg studiepunten gaat halen, is er een strategie die je kunt overwegen om een negatief BSA te voorkomen: schrijf je uit vóór 1 februari. Dit kan je helpen om een negatief studieadvies te voorkomen en je opties open te houden voor de toekomst. Wil je meer weten over hoe dit werkt? Lees dan hier alles over deze mogelijkheid.
Plan vooruit
Maak een overzichtelijke planning en arceer hierin je prioriteiten. Wat zijn al je taken en welke daarvan zijn het belangrijkst? Het belangrijkste hierbij is natuurlijk: beginnen. Niets is immers zo gemakkelijk als uitstellen. Mocht je er toch niet uitkomen kun je altijd nog contact opnemen met je studieadviseur om te bespreken of er eventuele mogelijkheden zijn voor extra ondersteuning.
Vervelende omstandigheden? Maak er direct melding van
Heb jij te maken met ziekte, het overlijden van een familielid, een vervelende thuissituatie of een andere persoonlijke omstandigheid? Meld dit dan meteen aan de decaan of studieadviseur van je opleiding. Hiervoor geldt: hoe eerder je het meldt, hoe beter. Het helpt je zaak niet als je pas de omstandigheden pas op het laatste moment bekend maakt. Geef hierbij ook aan dat je er wel naar streeft om je doelen voor dit schooljaar te behalen, maar dat externe omstandigheden hierbij waarschijnlijk roet in het eten zullen gooien. Met deze manier van handelen maak jij de grootste kans op succes.
Wil jij geen negatief studieadvies krijgen? Schakel hulp in
Merk jij dat je studeren eigenlijk best wel lastig vindt? Laat het niet aankomen op het laatste moment en vraag hulp aan bij je onderwijsinstelling. Zij zullen jou vast en zeker willen helpen. Het kan zo zijn dat je om de een of andere reden meer moeite hebt met studeren dan een ander. Heb je al wel eens gedacht aan bijles? Of heb je al wel eens gebruik gemaakt van online parafraseren tools? En wat dacht je van een plagiaatchecker zoals Scribbr? Allemaal middelen die je kunnen helpen bij en met het studeren.
Hoe krijg je een negatief studieadvies en wat zijn de gevolgen ervan?
Hoe je een negatief studieadvies krijgt, is je na het lezen van bovenstaande informatie waarschijnlijk al wel duidelijk. Maar ben je ook al op de hoogte van de gevolgen van een negatief studieadvies? Een studieadvies is namelijk bindend. Dit houdt in dat jouw onderwijsinstelling mag bepalen of jij wel of niet verder mag met je opleiding. Heb je een negatief studieadvies gekregen? Dan zal de onderwijsovereenkomst tussen jou en je studie worden ontbonden en zal dus moeten stoppen met je opleiding.
In bovengenoemd geval is dezelfde studie kiezen vaak ook niet mogelijk. Hoe dat zit lees je in dit artikel: Negatief BSA en dezelfde studie, kan dat? Ben jij van mening dat je onterecht een negatief studieadvies hebt gekregen? Neem dan contact op met de Studentenadvocaat, wij zullen dan samen met jou kijken of jij in aanmerking kan komen voor een uitzondering.
Meer weten over de gevolgen van een negatief studieadvies? Lees dit blog
Je krijgt een negatief studieadvies, en nu?
Wanneer je een negatief studieadvies hebt gekregen en je vindt dat je onderwijsinstelling niet aan de regels heeft gehouden, dan is het absoluut zinvol actie te ondernemen: maak bezwaar bij de examencommissie. Misschien kom jij wel in aanmerking voor een uitzondering zoals BSA uitstel. Heeft jouw school bijvoorbeeld wel goed rekening gehouden met jouw bijzondere omstandigheden?
Hoe maak je bezwaar tegen een negatief studieadvies?
Zoals hierboven ook al besproken, je kunt bezwaar maken tegen een negatief studieadvies. Het negatieve studieadvies is namelijk een besluit in de zin van de Algemene Wet Bestuursrecht. En tegen dergelijke besluiten kun je bezwaar maken door het indienen van een bezwaarschrift. Als dat niet helpt, dan kun je in beroep gaan bij het College van Beroep voor de Examens (CBE) van jouw onderwijsinstelling. Ben je het vervolgens oneens met het besluit van het CBE? Dan kun je nog in hoger beroep bij het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO). Meer weten over deze procedure? Lees dan eens dit artikel: In beroep na negatief bindend studieadvies, hoe werkt dat?
Heb je na bezwaar gemaakt te hebben hulp nodig met het instellen van beroep? Schakel dan hulp in van de Studentenadvocaat. Met ons aan je zijde sta je sterker in je schoenen.
Onterecht een negatief studieadvies gekregen? Trek aan de bel
Na het lezen van dit artikel weet jij het antwoord op de vragen: hoe krijg je een negatief studieadvies en hoe voorkom je het? Heb jij ondanks al je inspanningen tóch een negatief studieadvies gekregen? Of mocht je na het maken van bezwaar nog steeds niet je studie vervolgen? Neem dan snel contact met ons op, dan kijken wij of we jouw negatieve studieadvies kunnen ombuigen naar een positief studieadvies.